1 2 3 Prethodno Sledeće 69 odgovora Najnoviji odgovor dana 21.07.2017. 06.50 napisao/la je branislav871

  Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?

  n1tr0

   Dakle - kao sto pitanje kaze zanima me zasto su telefoni uz ugovor (a pogotovo preko Telenor Banke) skuplji nego u slobodnoj prodaji?

   Primera radi iPhone 5S je uz gomilu paketa skuplji nego u iStyle koji je odavno autorizovani preprodavac Apple uredjaja?

   Koja je logika iza toga da se korisnik veze na 2 godine ugovorom, dobije zakljucan telefon na Telenor i plati ga vise nego sim-free u legalnoj prodaji?

    

   Eto, toliko od mene za pocetak.

    • 1. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
     marina.mirkovic

     Zdravo Vasja, cena telefona zavisi od paketa uz koji se kupuje, dok kupovina putem Telenor banke sa sobom nosi druge pogodnosti - kao što je otplata aparata na rate i popust na pretplatu. Takođe, svi uređaji kupljeni kod nas imaju garanciju od dve godine, i u slučaju nepredviđenih okolnosti, možeš da računaš na pomoć ovlašćenog servisera.

     3 od 4 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
      n1tr0

      Opet izbegavate odgovor na konkretno pitanje. Zanemarimo kupovinu preko TB za sad jer komplikuje stvari. Primera radi - 5S u Telenoru uz paket od 1050 RSD mesecno kosta 64.470 RSD. 5S u slobodnoj prodaji u iStyle kosta 45.390 RSD. Znaci kod vas se neko treba obavezati na ugovor od 2 godine, dobiti telefon zakljucan na samo Telenor i jos platiti 20.000 RSD vise za taj isti telefon, pa zato pitam koja je logika.

       

      Inace, svi uredjaji kupljeni u legalnoj prodaji sa fiskalnim imaju garanciju od 2 godine po Zakonu o zastiti potrosaca. Takodje ne bih zalazio u uporedjivanje vaseg servisa sa ostalim servisima, jer zaista u nekim slucajevima se vas servis pokazao vise nego nekorektan iz mog iskustva, ali to je vec druga prica

      5 od 5 smatraju da je ovo korisno
      • 3. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
       kiza

       Argumenti su Vam najblaže rečeno neodgovarajući. Mene takođe zanima zašto su kod Vas aparati skuplji nego kod druga dva operatera? O ceni u legalnim prodavnicama da i ne govorimo. Zar nije logičnije, kada već korisnik sklopi ugovor na dve godine, da može i povoljnije kupiti aparat?

       3 od 3 smatraju da je ovo korisno
       • 4. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
        jokjuar

        I ja bih voleo da dobije odgovor na ovo pitanje. Ne uzimam telefone odavno kod operatera, ali ne mogu da ne primetim da su umesto da budu povoljniji nego u slobodnoj prodaji u većini slučajeva skuplji. Na rate se može kupiti i u prodavnicama tehničke robe, a o ovlašćenim servisima ako se nešto slučajno pokvari sam čuo samo najgore, bilo koji operater da je u pitanju. Uglavnom je dijagnoza vlaga u aparatu i popravka košta skoro kao aparat u maloprodaji za keš. Ne znam kome se isplati da uzme telefon preko vas ili bilo kog drugog provajdera, svi skidate kožu sa leđa.

        1 od 1 smatraju da je ovo korisno
        • 5. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?

         Verovatno postoji i sam razlog sto operateri ne rade tako često korekcije cena u odnosu na nabavne cene, jer je to ogroman posao, a sa druge strane korisnici imaju mogućnosti aktivacije dodatnih promocija koje mogu da smanje doplate uređaja.

         1 od 2 smatraju da je ovo korisno
         • 6. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
          n1tr0

          5S se kod Telenora pojavio pre skoro 2 godine i od tada je pojeftinio 2000 RSD ako se gleda u odnosu na cene paketa. Cene nekih uredjaja su u tom periodu menjane vise puta, tako da zao mi je, ali ne mogu da zagrizem tu pricu. Takodje voleo bih da znam koje to dodatne promocije mogu da se aktiviraju da bi vredelo razlike 20 000 RSD i da ne zaboravimo da je cak i da smanje cenu 20 000 RSD to opet bio zakljucan telefon. Dakle, sva ta prica je pomalo smesna i nerealna, ali dok ima ovca, oni ce da shishaju...

          4 od 5 smatraju da je ovo korisno
          • 7. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?

           Da, slažem se. To je već pitanje za Telenor. Konkretno nisam pratio cenu 5S kod Telenora, ali znam da je kod drugih toliko bila spuštena cena kao da su samo želeli da ga se otarase pre izlaska SE-a.

           1 od 1 smatraju da je ovo korisno
           • 8. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
            n1tr0

            To je i bila poenta pre izlaska SE. Apple je spustio cenu 5S na $199. To je oko 21 000 RSD za otkljucan telefon i to pre 3-4 meseca (koliko bese). Telenor prodaje zakljucan uz 2 godine ugovor za 65 000 RSD. Nema apsolutno nikakve logike

            3 od 3 smatraju da je ovo korisno
            • 9. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
             n1tr0

             Da li mi mozete reci zasto ste oznacili pitanje kao Assume Answered kada na pitanje koje sam postavio nije odgovoreno, vec ste napisali nesto sasvim trece? Hvala

              

             Takodje dajte userima opciju da oznace pitanje kao neodgovoreno kada vec moze da se markira sa vase strane kao odgovoreno (ili forum to automatski radi).

             5 od 5 smatraju da je ovo korisno
             • 10. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
              n1tr0

              Zahvaljujem na ignorisanju pitanja, definitivno ste mi olaksali dilemu o promenu operatera za oba broja koja imam kod vas. Vidimo se opet za 2 godine da proverimo da li ste nesto naucili kada izgubite dosta korisnika

              4 od 5 smatraju da je ovo korisno
              • 11. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
               rale123

               ja imam dva paketa preko telenora,koja cu da prebacim u mts kda mi istekne ugovor u novembru.. u telenoru su ****** po pitanju cena.. telefon od 200eura kod njih bude po 40.000dinara deru nam kozu sa ledja..

               3 od 3 smatraju da je ovo korisno
               • 12. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
                n1tr0

                Evo danas opet pogledao - LG Nexus 5X su digli jos vise cenu. Sada je 43 000 RSD uz paket od 2350 RSD sa ugovorom od 2 godine, a sim-free moze da se kupim za 260 eur sa fiskalnim racunom i 2 godine garancije u prodavnicama... Stvarno sramotno @Telenor

                3 od 3 smatraju da je ovo korisno
                • 13. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
                 filipmajkić

                 U dogledno vreme stižu i novi Nexus telefoni, koje će praviti HTC...

                 • 14. Re: Zasto su telefoni skuplji nego u slobodnoj prodaji?
                  audispl

                  Meni je uvek bila ta garancija diskutabilna, jer nije preko ovlascenog kanala. Jel imao neko iskustva?

                  1 2 3 Prethodno Sledeće