6 odgovora Najnoviji odgovor dana 23.09.2016. 01.57 napisao/la je valdy

  Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?

   Planiram da kupim OnePlus 3 u Kini. Pa bih želeo da pitam da li će raditi normalno na Telenor mreži?

   Pozivi, 3G, 4G itd. Ovo dole je konfiguracija! Gledajte Chinese model!

    

   unnamed.png

    • 1. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?
     miodrag

     Nisam siguran za mrežu, ali bih ti preporučio da proveriš hoće li imati sve funkcionalnosti kao i Android modeli za evropsko tržište.

      

     Ovo kažem zato što u Kini imaju svoju verziju prodavnice aplikacija, tj imaju ograničenja za pristup Google-ovim servisima, pa se određeni modeli telefona kod njih prodaju bez instalirane Play prodavnice, i bez mogućnosti da se ista instalira i da joj se pristupi sa telefona.


     Svakako obrati pažnju i na ovaj detalj.

     1 od 1 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?
      mdamnjanovic

      Nisam ni ja, ali ako je CDMA, to ovde neće raditi. Uzmi lepo evropski model i nemaš brige.

      • 3. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?

       Potrebna je evropska verzija telefona, to prvo. Mreže se razlikuju ovde i tamo. Drugi problem, na koji je miodrag lepo ukazao, jeste što brojni kineski proizvođači zapravo rade bez sertifikata Google-a. Zato i jesu tako jeftini U praksi, to znači da nemaju regularan pristup Google Play prodavnici i da imaju ograničen (ili nikakav) pristup Google servisima. Bukvalno kao da su pirati...i to nisu mali proizvođači, već i veoma poznata imena. Dešava se i da neko ko sasvim regularno posluje na zapadu u kineskoj verziji telefona ne plaća licencu, već ih prodaje na domaćem tržištu po nešto povoljnijim cenama.

        

       Možda namerno tako rade, možda smatraju da bi kineska vlada ionako ograničila pristup pa nema potrebe da povrh svega plaćaju i licence, kako god - u svakom slučaju, treba biti obazriv sa direktnim kupovinama telefona iz Kine. Da ne spominjem lažnjake i falš modele koji su kopija originalnih telefona...

       1 od 1 smatraju da je ovo korisno
       • 4. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?
        miodrag

        Znam i za kontra slučaj, gde je poznanik imao problema sa uređajem za evropsko tržište u Kini.

         

        Noviji Androidi imaju FRP (Factory Reset Protection), što u praksi znači da prilikom resetovanja telefona treba da uneseš šifru za gmail sa kojim je aktiviran telefon, ili ako se resetuje "na silu" (kombinacijom dugmića), prilikom sledeće aktivacije telefon traži da uneseš gmail nalog sa kojim je prethodni put aktiviran telefon i šifru za isti, kako bi mogao da nastaviš sa aktivacijom telefona.

         

        U praksi se često dešava da korisnici ne znaju gmail i šifru, pa tu nastane problem jer je telefon praktično neupotrebljiv, a u ovom slučaju je problem bio druge prirode - poznanik je znao i gmail nalog i šifru, ali nije mogao da aktivira telefon jer Kina blokira pristup Google servisima, pa telefon nije mogao ni da uspostavi vezu sa serverom i verifikuje se...

         

        Suma sumarum, kupovina telefona u Kini može da bude jeftinija opcija, ali uzimajući u obzir ovakve stvari, kao i garanciju - mislim da je ipak bolja računica kupovati uređaje u zemlji u kojoj se koriste.

        • 5. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?

         U ovom slučaju je potreban aparat koji podržava Evropske bendove za 3G i LTE. Google play prodavnica, sama po sebi ne predstavlja nikakav problem.

         Korisnik ONEPLUS aparata je može instalirati i deinstalirati po želji. U okviru odabira, neke verzije Androida dozvoljavaju pri instalaciji da korisnik svojeručno odabere šta je to od Google aplikacija što će biti instalirano na aparatu. Ovim načinom se štedi bespotrebno zauzimanje prostora. Što je ujedno jako važno, jer korisniku je dat izbor da sam odluči šta mu je potrebno za svakodnevno korišćenje.

         • 6. Re: Da li će OnePlus 3 iz Kine raditi normalno na Telenor mreži?

          Gotovo sam siguran da neće raditi.

           

          Uzmi Evropski model i ne razmišljaj,jer je mala razlika u ceni.