1 2 Prethodno Sledeće 16 odgovora Najnoviji odgovor dana 16.11.2016. 01.08 napisao/la je filipmajkić

  Tableti u padu

   Ovo je jubilarno osmo tromesečju (drugim rečima, pune dve godine!) kako prodaja tableta opada. U odnosu na isto vreme prošle godine, prodato je čak 14.7% tableta manje. Nijedan veliki proizvođač više nije u stanju da isporuči više od 10 miliona tableta na tržište, a ukupan broj je pao sa 50 na 43 miliona. Prvi je Apple, drugi Samsung.

    

   Situacija nije nimalo dobra ni na domaćem tržištu. Nakon buma tableta pre dve godine, prodaja je u značajnom padu, a ljudi ne vide razlog da postojeći tablet zamene novim dokle god stari funkcioniše. Nestalo je nekoliko brendova koji su odlično poslovali ili su nudili best buy modele, pre svega zbog toga što su i veliki proizvođači počeli da nude tablete po veoma niskim cenama. Ako korisnik može da dobije Samsung tablet za 13-14 hiljada, zašto bi uzimao neki drugi?

    

   Kakvo je vaše mišljenje o tome? Koristite li tablet i koliko? Zašto baš taj tablet i da li biste ga zamenili nekim drugim? Mislite li da ćete i za koju godinu želeti da kupite tablet, ili vas to iskustvo više ne zanima?

    • 1. Re: Tableti u padu

     Evo da prvi dam odgovor

      

     Koristim tablet, konkretno iPad. Koristim ga svakodnevno i to mi je uređaj na kome daleko najviše surfujem. Lično smatram da je idealna kombinacija za nekoga poput mene snažan desktop računar plus tablet za mobilnost. Mnogo mi je udobniji od telefona, neuporedivo, bez obzira što naizgled i tableti i telefoni koriste iste platforme (što je sigurno još jedan razlog za pad tražnje tableta).

      

     Reč je o Apple iPad Air modelu prve generacije. Ovo namerno kažem zato što sam i postavio pitanje da li vidite poentu zamene tableta. Lično, koristio sam do sada iPad (prvi), Nexus 7 i ovaj iPad Air. Za mene je to dovoljno eksperimentisanja, 10-inčna forma mi je savršena. Takođe, mnogo mi je bolji 4:3 odnos stranica od 16:9 koji potencira većina Android tableta, iako je Android za naše podneblje verovatno bolji izbor i superiornija platforma. Prilikom uspravnog držanja, to posebno dolazi do izražaja.

      

     Iako sam imao dovoljno razloga za menjanje i eksperimentisanje, sa nabavkom iPad Air modela i njegovim odličnim specifikacijama, sve moje potrebe za performansama i kvalitetom prikaza su zadovoljene. Verovatno ovaj tablet neću menjati dok ne otkaže. A pošto i prvi iPad, da kucnem u drvo, i dalje funkcioniše bez problema u kući, nadam se da će se i Air pokazati slično dugotrajnim.

      

     Na samom kraju, veoma važno - tablet ću verovatno uvek imati! Drugim rečima, smatram ga uređajem koji dramatično unapređuje moje svakodnevno iskustvo konzumiranja sadržaja i ne vidim da će mi ga zameniti glomazni i komplikovani laptop ili mali telefon. Nema ničeg boljeg nego kada se zaređa po vestima i forumima iz fotelje ili sa kauča, uz dovoljno veliki ekran.

     • 2. Re: Tableti u padu
      thestefaneli

      Pravo da ti kažem, tablet uređaji pored današnjih mobilnih telefona nisu nešto preterano korisni. Naravno, to zavisi od tipa korisnika o kome je reč. U mom slučaju, jedva da ga koristim na primer. Imam iPad Mini 3 i odlično me služi pred spavanje da surfujem po 9GAG-u

       

      Ali to bi bilo to otprilike. Ni za šta drugo ga skoro i ne koristim, jer sve završavam na telefonu. Mini verzija mi je daleko praktičnija nego ta Air koju ti imaš. Sve je stvar ukusa.

      • 3. Re: Tableti u padu
       gonnky

       Dobra tema... pre nego što sam uzimao tablet, razmišljao sam šta će mi kad imam telefon (uobičajeno preispitivanje sebe). Međutim, čim sam ga uzeo, kod kuće sam krenuo samo njega koristim. Telefone ostavim i sve apps preko Samsung Galaxy 3. Kako si rekao, verujem da ću tablet koristiti prilično dugo. Možda ne ovaj model ali tablet kao forma sasvim odgovara mojim potrebama.

       • 4. Re: Tableti u padu

        Pozdrav svima,

         

        Smatram da je vreme tableta prošlost, a da na scenu stupaju takozvani   2-in -1   uređaji.

        Pogledajte karakteristike nekih modela na navedenom linku, i neka vas ne zabrinjava cena,

        jer cene brzo padaju i već mogu da se pronađu i kvalitetni uređaji u rangu do 40.000,00 dinara.

        Za male pare se dobija jak laptop i tablet. Trenutno moj favorit je Acer One 10 S1002-145A* .

        Nadam se da će Telenor da ga uvrsti u svoju ponudu mobilnih uređaja.

         

        Sve najbolje,

        Željko Perić

        • 5. Re: Tableti u padu

         Iako se slažem da su takvi uređaji dobra stvar, u praksi su prilično skupi. Modeli niže klase nemaju dovoljno dobru izradu, a i nije podjednako lako rukovati i u slučaju kada se koriste kao tablet i kada se koriste kao laptop. Recimo, dovoljno je da ekranski deo bude nešto teži i da okviri oko ekrana budu nešto veći i da to odmah naruši iskustvo u odnosu na klasičan tablet, da ne može da se drži u rukama tako lako i slično. Mnogo je pipava tematika, strašno zavisi od individualnih korisničkih kriterijuma i ukusa.

         • 6. Re: Tableti u padu
          srđansrbija

          Skupo!

          • 7. Re: Tableti u padu

           A može i tako da se kaže, jednostavno, lakonski, u jednoj reči

           • 8. Re: Tableti u padu

            Filip Majkić & Srđan Golubović,

             

            Za mene sve što je ispod hiljadu eura, a spada u kategoriju kompjuterske tehnologije,

            PC, Tableti, Laptopovi, Smart telefoni itd, jeste jeftin uređaj.

             

            Što se tiče upotrebljivosti uređaja,  na tržištu ima mnogo modela od kojih makar jedan zadovoljava sve neophodne tehničke zahteve.

             

            Kada je lični ukus prema dizajnu u pitanju tu ne mogu da vam pomognem.

             

            Sve najbolje,

            Željko Perić

            • 9. Re: Tableti u padu

             Imam ipad 2 i dalje,majka ga koristi,a imao sam i mini i prodao ga nakon par meseci korišćenja,jer je skupljao prašinu

              

             Tablet sam koristio,baš kao što je neko rekao,za povremeno surfovanje,na prier dok se telefon puni i mrzi me da ustanem i sednem za računar

              

             U početku sam se naložio na tablet,jer na primer mogao sam da igram neke igre u dvoje,al to me je prošlo za manje od mesec dana

              

             Sve u svemu,mislim da je sa tabletima gotova priča,pogotovo što sad uveliko svi proizvođači imaju ogromne telefone u ponudi.

              

             Očekujem i da pametni satovi uskoro umru,mada nisu nešto ni bili hit

             • 10. Re: Tableti u padu
              srđansrbija

              Možda će biti tableta manje ali mislim da neće izumreti...Pametni satovi su mi bezveze mada svideo mi se jedan bio na internetu jer se mogao povezati sa mobilnim telefon preko blututa i preko njega su mogli da se obavljaju pozivi kao korišćenje poruka a nije bio skup...

              • 11. Re: Tableti u padu

               Meni su pametni satovi potpuno bezveze. OK su za neku specijalnu ulogu - recimo, da dete ili stare osobe to nose kako bi se imao uvid u njihovo kretanje od strane rodbine - ali generalno, pametni satovi kao takvi su mi apsolutni višak, kap u prepunoj čaši digitalne tehnologije

               • 12. Re: Tableti u padu
                zlatkoovcina

                Rece svojevremeno jedan prijatelj - tablet je idealan za one koji hoce da legnu u krevet uvece i da odgledaju film/seriju, malo prosurfuju po netu, i da ne cackaju nista work-related, jer to na tabletu bas i ne mozes, ili je mucenje.

                Sa laptopom ako legnes, u vecini situacija se desi da odradis jos samo 1-2-3-...-10 stvari koje nisi planirao.

                Za takve situacije je tablet idealan...Uzmes, malo iskuliras i legnes!

                 

                E sad...pojavilo se dosta laptop-tablet mutacija poput surface-a, lenovo yoga, asusovih transformer-a i slicno, tako da je granica izmedju ova dva proizvoda sve manja.

                 

                Iskreno, najveca upotreba u poslednjih par godina, po ljudima iz mog okruzenja, jeste - roditelji koji kupuju tablete klincima da im daju i da ih smire/zabave...

                 

                Elem, na sve to, novi iPad-i su u najavi: http://vr-zone.com/articles/apple-gearing-launch-three-new-ipads-march-2017/116619.html

                • 13. Re: Tableti u padu

                 Android tableti da, i to u extremnom padu, Windows tableti (mada mogu se i zvati 2u1 netbook-ovi) su u usponu. Jeste da su skuplji, ali su bolji. Možeš više stvari sa njima, trajniji su itd. Neki mogu da imaju i Android i Windows..Što je cool, samo za tablet, ali ne i za telefon.

                 • 14. Re: Tableti u padu

                  Windows tableti, dual-boot tableti neće izumerti. Single-boot tableti (samo sa Androidom ali ne i sa Windows-om) će morati kad-tad da odu. Jedino ga kupuju deca od 7-8 godina, jer nemaju love za PC.

                  1 2 Prethodno Sledeće