1 2 3 Prethodno Sledeće 31 odgovora Najnoviji odgovor dana 22.12.2016. 16.15 napisao/la je nikola-kg

  4G u Jagodini

  wolf87

   Pozdrav.Interesuje me u kom frekventnom opsegu radi mreza u Jagodini, 800 ili 1800mHz? Pre oko godinu dana uzeo sam kod vas Meizu M2 Note, najvise zbog 4G podrske. Imam oko 80Gb u okviru promocije 50% vise, te mi je 4G podrska bila kljucna stavka prilikom izbora uredjaja. Elem, stigao je 4G i u Jagodinu, probao da nadjem mrezu ali bez uspeha. Bio sam i do poslovnice ali ni tamo nisam dobio konkretan odgovor sta bi moglo da bude problem.Rucno trazenje mreze nadje Vip i MTS ali Telenora nema. Raspitivao se malo po netu i nasao podatak da moj uredjaj podrzava samo jednu frekvenciju 4G mreze, da nije u tome problem?

    • 1. Re: 4G u Jagodini
     mdamnjanovic

     Verovatno i jeste problem u frekvenciji na kojoj radi 4G u Jagodini. Stefan Milivojević može detaljnije da pomogne

     • 2. Re: 4G u Jagodini
      srđansrbija

      Zna li se zbog čega Telenor bira različitu frekvencijski opseg za svoju 4G mrežu?Da li odlučuje na osnovu da toga da li je u pitanju veći grad ili manje mesto zbog odbijanja signala od kuća i zgrada, ili odlučuje zbog visine objekta na kojoj su postavljane određene bazne stanice i tipa bazne stanice inače u Srbiji 4G mreže rade na frekvencijama 1800MHz - Band3 i 800MHz - Band20.(verovtano imaju odobrenje nadležnih za takvo nešto).Zanimljiva činjenica je da u Japanu odavno 3G mreža osnovni standard, verovatno je 4G već uveden u Japanu svugde jer zna se koliko su oni odgovorni i tačni kao narod (dođoh slučajno davno do takvog podatka), pa kad odu turisti kod njih telefoni koji nisu 3G ne mogu da rade ( a prodaju se i koriste i dalje telefoni 2G ako ne i telefoni koji primenjuju starije tehnologije u skoro svugde svetu ), pa turisti od određenih kompanija imaju mogućnost da iznajme 3G mobilni telefon.

      • 3. Re: 4G u Jagodini
       nikola-kg

       Na 800MHz je bolja pokrivenost... Sto je frekvencija veca talasi se teze probijaju kroz zidove i ostale prepreke... To ti je onako laicki receno

       • 4. Re: 4G u Jagodini

        U Jagodini 4G radi na 800MHz (Band20).

        • 5. Re: 4G u Jagodini
         katarina.s

         Ćao Nenade, proveravam o čemu se radi i pišem ti.

         • 6. Re: 4G u Jagodini

          U principu je lako proveriti na kom bandu radi 4G mreža u nekom mestu. Potrebno je imati rutovan telefon koji radi na oba banda (band3 i band20), instalirati aplikaciju LTE Discovery sa Play Store-a, i po otvaranju čekirati root access. Onda aplikacija to lepo pokaže.

          Odnosi se na Android telefone.

          • 7. Re: 4G u Jagodini

           Ja sam iz Jagodine i imao sam isti problem sa Xiaomi Redmi Note 3. On podržava LTE na 1800mhz i nije mi radio 4G jer je u Jagodini mreža na 800Mhz.

           Ali na primer u Nišu je radio jer je mreža na 1800mhz i postavljena je pre nego što je operaterima dodeljena frekvencija na 800.

           Sad sam promenio telefon i 4G mi radi.

           • 8. Re: 4G u Jagodini
            nikola-kg

            Samo jos meni Telenor da zameni telefon i bice sve super..

            • 9. Re: 4G u Jagodini
             wolf87

             Ok, unapred hvala

             • 10. Re: 4G u Jagodini

              Ja nisam od Telenora uzeo telefon tako da ne znam da li menjaju zato sto ne radi na odredjenim frekevencijama.

              • 11. Re: 4G u Jagodini
               wolf87

               To malo teze, mada po zakonu o zastiti potrosaca na osnovu nesobraznosti robe moze se traziti tako nesto. Telenor je tu malo zapetljao, pojedini modeli su reklamirani kao 4G a podrzavaju samo jednu frekvenciju, kao u mom slucaju. Kada sam uzimao telefon nisam imao pojma o frekvencijama 4G mreze, mislio sam ako u specifikacijama na Telenor sajtu pise da podrzava LTE to je to. Medjutim gledajuci ovih dana ponudu telefona uocio sam sledece, dosta telefona kada se ode u specifikacije pise da podrzava LTE, ali izgleda samo oni sa 4G tagom podrzavaju obe frekvencije.Po meni, to je nedovoljno, kupac bi trebao da ima pravo da zna sta kupuje. Stoga savet, ili izbacite iz ponude postepeno uredjaje koji podrzavaju samo jednu od dve aktivne frekvencije 4G mreze ili u specifikijama pored LTE oznake navedite da uredjaj nece raditi u odredjenim podrucjima gde je aktivna frekvencija koju uredjaj ne podrzava.Za ovih 8 ili 9 godina u Telenoru nikad jedan problem nisam imao, sta vise imam samo reci hvale. To potvrdjuju i 3 aktivne ugovorne obaveze, dva voice i jedan internet paket. Bice bas bezveze da mi sad ostane gorak osecaj u ustima zbog ove gluposti:(

               • 12. Re: 4G u Jagodini
                hakunamatata

                Kapiram da će biti jednostavnije da se prebace sve bazne stanice na 1800 nego da se rešavaju pojedinačni problemi

                • 13. Re: 4G u Jagodini

                 Sto se mene tice ti si skroz u pravu.

                 Ja kad sam uzimao telefon znao sam na kojim frekvecijama radi ali tada je u Srbiji samo postavaljana mreza na 1800 pa sam ocekvao da ce raditi.

                 Medjutim kad se oslobodila frekvencija na 800 svi su se na nju prebacili i tako su postavili mrezu i u Jagodini, jer nije bila u tom prvom 4G talasu na 1800.

                  

                 Goran Jordović od toga nema nista. Svi su se prebacili na 800 i kako sam ja cuo samo ce to da se forsira.

                 • 14. Re: 4G u Jagodini
                  nikola-kg

                  Zato ce morati da rese problem, uskoro cemo saznati i kako. Sto se tice konkretno mog problema, dobio sam sve potrebne informacije od prijatelja koji rade u Telenoru i jos po nekog radnika koje licno ne poznajem. U ovoj zemlji se svi uzdaju u nase cutanje, e pa ja nisam jedan od tih. Ako si mi prodao nesto sa odredjenim karakteristikama koje navodis svuda moras i da stojis iza toga.

                  1 2 3 Prethodno Sledeće