13 odgovora Najnoviji odgovor dana 02.03.2017. 14.11 napisao/la je mdamnjanovic

  Ponuda novih telefona

   Pozdrav, interesuje me hoće li se skorije u telenor ponudi naći i neki Windows telefon, istekao mi je ugovor i nov nisam potpisao (poslednji potpisan 17.01.2015-te , a korisnik sam još od Mobtela davne 2002-e) uglavnom jer nema telfona koji bih mogao da uzmem uz paket niti bilo kakve interesantne akcije. Lepo je to što imate veliki izbor telfona za pristalice androida i IOS ali nije lepo "diskriminisati" i malu zajednicu korisnika koji koriste Windows os...

    • 1. Re: Ponuda novih telefona
     mdamnjanovic

     Mislim da neće, iz prostog razloga - više niko ih ne proizvodi. Znači, pored postojećih par modela, mislim da se neće nabavljati ništa drugo jer niko više ne pravi Windows telefone u ovom trenutku. Svi su digli ruke od te platforme, izgleda čak i Microsoft.

      

     Naravno, sačekaj odgovor nekog iz Telenora u ponedeljak, ovo je samo moje mišljenje.

     2 od 3 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Ponuda novih telefona

      Novih uređaja ima i izlaze "normalno" to što ih kod nas nema ne znači da se ne proizvode, primeri su HP elite 3, Alcatel Idol 4S ili Acer Jade Primo...

      Koliko je mrtva platforma govori da dobija redstone 3 isto kao i PC i tablet trziste, kao i sve veći broj poboljašanja za stare kao i nove aplikacije...

      • 3. Re: Ponuda novih telefona
       hakunamatata

       Ja mislim da će uskoro i Microsoft odustati od Windowsa

       • 4. Re: Ponuda novih telefona
        mdamnjanovic

        Kad nema jačih igrača u toj priči, nema ni platforme. Ako Microsoft, čija je to platforma, ne izbacuje telefone - zašto bi bilo ko jači to radio? Ako Microsoft ne ulaže u razvoj softvera i platforme, zašto bi developeri razvijali aplikacije za istu?

         

        Meni je žao što je tako. Nije bilo loše imati izbor pored Androida i iOSa. I dobro je krenulo sve, dok Microsoft nije kupio Nokiju. Tada je sve stalo i usporilo.

        Android i iOS trenutno imaju market share 99,6% a Windows je na 0,3% po najnovijim istraživanjima.

        • 5. Re: Ponuda novih telefona
         zlatkoovcina

         Miloš Damnjanović i Goran Jordović su hejteri.
         Microsoft nije odustao od mobilne platforme, presli su na ideju surface phone-a, i ako se ne varam u ovoj godini je u planu da izadju tri modela. Ono sto sam cuo jeste da ce specifikacije top modela biti ludacki jake, jer idu i dalje sa idejom da je telefon jedini uredjaj koji ti treba, i da ces ga, kada dodjes kuci, staviti na dock, i u tom momentu imas desktop okruzenje, ali ne znam koliko ce uspeti u toj ideji.

         Svakako je primamljivo razmisljati u tom smeru, i jeste prakticno, ali isto tako ima i svojih nedostataka.

         No...microsoft jos nije bacio peskir, tako da ostaje da se vidi koliko imaju snage da se ponovo vrate u trku. Ako neko to moze da uradi...oni mogu.

         Iskreno...navijam za njih, jer dan danas tvrdim da je win mobile bolji i stabilniji i od androida i od ios-a...jedino sto su se kasno resili da udju u igru i opasno potcenili koliko ce mobilna platforma biti jaka i isplativa, pa kaskaju sa svojim ekosistemom za drugima.

         Sve u svemu, ne ocekujem ni da drugi proizvodjaci rade nesto specijalno na tom planu, dok ne vide sta ce sam MS uraditi, a licno mislim da vise idu na ios princip nego na android: njihov softver, njihov hardver, njihovo sve - ne daju OS drugim proizvodjacima da ga ubacuju u svoje aparate - i mislim da ce im to biti greska, ali...

         We shall see...

         • 6. Re: Ponuda novih telefona
          mdamnjanovic

          Ne bih rekao da je to hejt Nego realno stanje stvari.

          Čak i da MS sprema Surface phone, prošlo je previše vremena, dopustili su da platforma bude skoro pa mrtva (0,3% market share). Mogu da izbace i 10 modela, neće ništa uraditi. Korisnici su jednostavno zaboravili da Windows postoji, propustili su dobru šansu koju su imali kad smo imali Lumia telefone.

          Gomila developera više ne razvija svoj softver za Windows mobile. Čak su i Microsoftove mobilne aplikacije daleko kvalitetnije za iOS/Android nego za Windows.

          Microsoft nije Apple pa da može sam da izgura ovo, sa pričom "mi kontrolišemo hardver i softver"...

           

          A i ovo ne bi bio prvi put da MS zezne stvar sa mobilnim operativnim sistemom.... U Symbian eri smo imali i fantastičan Windows Mobile 5/6/6.1/6.5 - i to je MS uspeo da upropasti. Najavili su Windows Phone 7 (od njega imamo Windows Phone 8/8.1/10), koji je bio nekompatibilan sa prethodnim uređajima i softverom.

          • 7. Re: Ponuda novih telefona
           nensyrfc

           Kao neko ko je korisnik windows telefona moram da se javim.. Na pocetku sa 8.1 telefon je super radio kao i sa windows10 ..ali sve vise i vise pokazuje nedostatke ..Aplikacije koje su portovane sa iOS imaju nedostatke ..u sred pisanja poruke samo te izbace iz aplikacije ..Viber je najavio prestanak razvijanja app za windows, whatsapp predugo ucitava, app sa srpskog trzista skoro uopste da nema ..Moje preporuka - nikako windows!

           1 od 1 smatraju da je ovo korisno
           • 8. Re: Ponuda novih telefona

            Pozdrav svima koji su uzeli učešće u temi iako nas "domaćini" iz nekog razloga izbegavaju, posle kraćeg puta da dodam komentar na "raspravu" i možda isprovociram "domaćine" na odgovor.

            @Zlatko - Ne mislim da su oni hejteri, jednostavno su malo zaslepljeni marketingom trenutnih vladara mobilnog sveta i ne žele da malo više istražuju. Što je po meni totalno ok, imaju šta im je potrebno i to je to.

            @Miloš - osim dela za udeo windowsa na tržištu ne mogu da se sloim ni sa čim što si napisao, Mikrosoft je skoro javno rekao da se "prepušta pravim proizvođačima" tržište windows phone scene, što je za posledicu imalo i pojavljivanje prvo HP i Acer modela, a kasnije i Alcatela i desetak "kineskih" proizvođača. U suštini probaju da urade ono što rade na tržištu tableta, hoće da imaju 2-3 svoja top modela a da ostalo prepuste i time "navuku" ostale proizvođače.

            @Nevena i Miloš - Ja stvarno ne znam koje to aplikacije vi koristite pa Vam je "sve" super extra na IOS-u i Androidu... Šta čak više ja imam potpuno drugačije iskustvo, doduše ja sam telefon uzeo prevashodno za "poslovnu" upotrebu (930) i pokazao se više nego odlično, nikada nisam imao izbacivanje, restart ili nešto slično.  Pri poslednjem projektu imali smo poprilično "nesreca" sa direktorovim S6 pa smo sve bitne stvari čuvali/radili u/na mom telefonu, šta čak više u jednom momentu sam mu pozajmio telefon i nije mu bilo potrebno nikakvo prilagođavanje niti dodatan softver. Od aplikacija koristim mikrosoft office paket (ili open office kako god), pdf čitače, lufthansa aplikaciju, viber/watsup/mesinger , youtube playere i radio aplikaciju (imam i za video ali je nikada nisam koristio).

             

            Nisam neko ko "talasa" ali ako sam kupio telefon preko telenora i masno ga platio iako sam imao isti telefon po 3 puta manjoj cifri, mislim da zaslužujem jedno obaveštenje "dragi korisniče zbog slabe zainteresovanosti, nećemo više imati telefone sa vašom OS-om izaberite neki od ponuđenih telefona sa drugim OS-om", a ne ažuriramo sajt redovno gledajte ponudu na sajtu... Kao da sam neprijatelj a ne neko ko im koliko toliko donosi zaradu...

            • 9. Re: Ponuda novih telefona
             mdamnjanovic

             Pozdrav Mihajlo,

             čisto da se zna, sve platforme sam koristio - Symbian, Windows Mobile, Android, Windows Phone pa tek onda iOS na kraju. Doduše, najkraće ovaj novi Windows Phone/Mobile. Mislim da sam dovoljno istraživao.

              

             Što se tiče platforme, ako je MS to prepustio pravim proizvođačima, da li onda misliš da to može da uspe bez njih? Zašto su onda kupovali Nokiju?

             • 10. Re: Ponuda novih telefona

              Pozdrav,

               

              Iskren da budem ja uglavnom Mikrosoft ne kapiram, više puta su od odličnog pravili katastrofu (npr posle win98se naprave win milenijum, ili posle win 7 dođe očajna 8) pa su peglali i vadili se kako znaju i umeju. Šta su konkretno hteli sa nokiom mislim da ni Bil ne zna ... A ni nokia mi nije jasna, prodaju "mobilni deo"  da bi napravili novi ...

              • 11. Re: Ponuda novih telefona
               hakunamatata

               Kupovali za delove

               • 12. Re: Ponuda novih telefona
                mdamnjanovic

                Meni oni (MS) nikad nisu bili jasni

                Windows Phone je obećavao, uvek sam pre ljudima preporučivao bilo koji Windows phone nego neki Android niže pa čak i srednje klase. Ali, MS ga je ispustio, prvo su telefone zapustili a onda dozvolili da gomila developera napusti platformu.

                • 13. Re: Ponuda novih telefona
                 mdamnjanovic

                 Ma kupili su Nokiju zbog dizajn tima, zbog tima koji je radio kameru, zbog patenata.... Ali nisu iskoristili ništa od toga.