14 odgovora Najnoviji odgovor dana 17.03.2017. 05.41 napisao/la je valdy

  Honor 8 hitno!

   Forumasi, pomoc bi bila pozeljna po sto hitnijem postupku Kupio sam Honor 8, 5ti mesec ugovora. Danas sam ga ostavio na blagu neravnu povrsinu i sklonio pogled na bukvalno sekundu, skliznuo je i pukao je po cosku. Ekran radi normalno, tač u tom delu radi normalno. E sad, posto pretpostavljam da Telenor ne daje garanciju u slučaju pada (iako mislim da bu trebalo kad se radi o uredjajima ovog cenovnog ranga) zanima me da li ovlasceni servisi Telenora vrse opravku ovoga? A kad kazem opravku mislim opravku da izgleda kao da je sisao sa trake upravo Molim odgovor sto je pre moguce, hvala unapred!

    • 1. Re: Honor 8 hitno!
     miodrag

     Zdravo Aleksa,

      

     Ovo mora da je bolelo...

      

     Što se tiče fizičkih oštećenja, nisu pokrivena standardnom garancijom, a ovaj moel nema dodatnu garanciju (kao što su imali P8 i P9), pa je otklanjanje istih moguće u ovlašćenom servisu uz naplatu.

      

     Za detaljnu procenu oštećenja i dobijanja ponude za vangarantnu popravku možeš poslati telefon u servis preko Telenor prodavnice ili ga ostaviti direktno u servisu, a možeš ih kontaktirati i mejlom ili telefonom za okvirnu informaicju o ceni popravke i dostupnosti rezervnog dela za istu.

      

     Ovlašćeni servis za Huawei je MESC, nalaze se u Bul. Mihaila Pupina 117, Novi Beograd (zgrada Zepter preko puta SIV-a), kontakt telefon je 011 3133314, a mejl je servisnicentar@mesc.rs.

     2 od 2 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Honor 8 hitno!

      Hvala na odgovoru, ako moze dodatno pitanje: Da li se gubi garancija ako popravljaju ostecenja koja nisu uopste pokrivena garancijom kod neovlascenog servisera? Ovlasceni servis mi je rekao da treba da se menja kompletan prednji panel (tač i ekran) i traže mi nenormalne pare (otpr. 60℅ cene telefona) za popravku ekrana i tača koji uopste nije ni pokvaren vec je samo staklo polomnjeno?

       

      Hvala unapred!

      • 3. Re: Honor 8 hitno!
       thestefaneli

       Aleksa,

        

       svako servisiranje telefona kod neovlašćenih servisera povlači gubljenje garancije.

        

       Pozdrav

       • 4. Re: Honor 8 hitno!

        U ovakvim jezivim slučajevima,uglavnom ti se više ispalti da uzmeš nov telefon ili fazon da nađeš neki polovan i uzmeš deo koji ti treba.

        • 5. Re: Honor 8 hitno!

         znas kako niko nece da ti menja nesto na telefonu ako je osteceno a ti ne zelis,u ovom slucaju touch ti je napukao i on ce raditi jos neko vreme,ali bilo koji servis ti nece menjati recimo prednji panel ili masku ako ti je napukao touch jer tokom popravke postoji mogucnost (99%) da ce se raspasti touch,jer je touch,displej sastavljen iz nekoliko slojeva ali kada se kupuje touch to je ustvari displej i touch u jednom.Po meni taj telefon se ne vredi popravljati jer racunam da ako menjas prednji panel zasto ne bi menjao i touch,a to bas dosta kosta,kako panel tako i touch.Ziv bio....

         1 od 1 smatraju da je ovo korisno
         • 6. Re: Honor 8 hitno!

          Nije mi to problem, tač je čitav i dalje i gotovo 100℅ sam siguran da mu nije ništa i da nije napukao. Osmica ima to neko zaštitno stako preko ekrana koliko znam koje mi puklo, 90℅ pukotina je sve na onom delu iznad ekrana po gde je prednja ali po coslovima. Presecaju ekran bukvalno po centimetar, kao kad u matematici zaokruzis ugao izmedju dve linije otprilke. Nego mi je problem zato što mi ljudi traže 60℅ cene telefona za dve pukotine koje presecaju ekran po uglovima po 1.5cm npr. Preseca tamo gde se nalazi ime operatera i sat, i dodir tamo radi apsolutno sve normalno. To mi jedino nije jasno.

          • 7. Re: Honor 8 hitno!
           mdamnjanovic

           U nekim situacijama jednostavno mora da se zameni i jedno i drugo jer su npr. zalepljeni i nije moguće zameniti samo jedan deo nego se menjaju oba.

           • 8. Re: Honor 8 hitno!
            miodrag

            I ovlašćeni servis je entitet koji ima tendenciju da zaradi (jer od toga živi), i posluje na tržištu gde postoji konkurencija. I njima je u interesu da ti daju konkurentnu cenu za zamenu oštećenog ekrana koju ćeš ti prihvatiti i platiti, jer će imati više posla i prihodovati više novca, ali kada plate cenu originalnog dela (koji nabavljaju direktno od proizvođača po predefinisanim cenama na koje ne mogu da utiču), troškove špedicije, carinu i porez, i na to dodaju cenu svog rada (koji je uglavnom najmanji udeo u ponuđenoj ceni), dođeš do te cene od 60% od vrednosti telefona koju ti pominješ.

             

            I svesni su da je to skupo i da je mala verovatnoća da će neko prihvatiti, ali nemaju ekonomskog interesa da spuštaju cenu jer bi tu bili na čistom gubitku sa svakom popravkom. Budi siguran da i oni prate tržište, i znaju kako se kreću cene kod neovlašćenih servisera, i da vrlo dobro znaju da korisnici nisu ludi i da nije velika matematika da se sabere 2 i 2, ali jednostavno - pravljenje kompromisa (tipa nabave deo "na sivo" koji možda nije original, i da na "foru" smanje zavisne troškove sa ciljem da budu konkurentni sa cenama koje daju neovlašćeni servisi) - o tome i ne razmišljaju jer je rizik prevelik (svaki ovakav slučaj može da ih košta licence i gubitka mnogo, mnogo većeg posla).

             

            Elem, nadam se da su ti jasniji razlozi te cene koju si dobio, a sada predlog za tvoj trenutni problem:

             

            Popravkom telefona u neovlašćenom servisu gubiš garanciju, i da bi ti se ista ponovo prihvatila u slučaju kvara, morao bi da platiš zamenu svih neoriginalnih i/ili oštećenih delova koje imaš na telefonu (neretko se dešavaju slučajevi da neovlašćeni serviseri prilikom zamene ekrana ili prostog pregleda nešto "čačnu" i oštete i drugi deo telefona). Dakle, dobijaš popravku i ceo telefon za manje novca, ali ako se nešto desi - popravka te košta skuplje od celog telefona.

             

            Sa druge strane, sama činjenica da imaš fizičko oštećenje na telefonu znači da isto mora biti sanirano pre bilo kakve intervencije (čak i najbanalnije kao što su zamena mikrofona), po komercijalnoj ceni servisa (razlog za ovo je opisao bojan Mihajlovic - napukao touch će se verovatno raspasti prilikom otvaranja telefona da bi se nešto drugo zamenilo, pa posle telefon ne može da se sastavi).

             

            Racionalno rešenje je da koristiš telefon u stanju u kome je sada (pogotovo ako je oštećenje malo i ako ne smeta u radu) i da ga ne popravljaš uopšte, a da u slučaju da ti se nešto drugo pokvari - platiš cenu vangarantne popravke u ovlašćenom servisu i iskoristiš garantno pravo.

             

            Pozdrav,

            Miodrag

            3 od 3 smatraju da je ovo korisno
            • 9. Re: Honor 8 hitno!

             upravo tako,nijedan kako operater tako i privatno lice koje prodaje telefone niti proizvodjac ne daje garanciju na fizicko ostecenje,daju samo na softversko ili hardversko.tebe ce verovatno samo touch da kosta vise od 100€ jer moraju da ga naruce iz Kine,plus maska tako da ne znam da li ce ti se isplatiti popravka.

             • 10. Re: Honor 8 hitno!

              Bravo, Miodraže, odličan, sadržajan i sveobuhvatan odgovor! I nadasve realan, koji sagledava stvari iz svih uglova, umesto da unapred pljuje X ili Y...

              • 11. Re: Honor 8 hitno!

               imaju neka "osiguranja" u slučaju takvih stvari,tipa kod Applea imaš i plaćaš valjda samo neki mizeran deo od ukupne cene.

               • 12. Re: Honor 8 hitno!
                miodrag

                valdy wrote:

                 

                imaju neka "osiguranja" u slučaju takvih stvari,tipa kod Applea imaš i plaćaš valjda samo neki mizeran deo od ukupne cene.

                To je Apple Care, ali isti je dostupan u nekih 30-ak zemalja sveta, i primenjiv je samo na Apple uređaje. Ovakav vid "osiguranja" nije dostupan u Srbiji.

                 

                Pored klasičnog osiguranja gde plaćaš premiju i za to dobijaš pokriće štete u određenom iznosu, proizvođači s vremena na vreme prave i promo akcije za pojedine modele - Huawei je model P8 prodavao sa dodatnom garancijom (3 godine trajanje garancije, pravo na jednu besplatnu popravku fizičkog oštećenja), za P9 se može dobiti produžena garancija od 3 godine i jedna besplatna zamena polomljenog ekrana u prva tri meseca od kupovina ukoliko se 30 dana nakon kupovine registruješ na HiCare, a i Samsung je svojevremeno nudio godinu dana "dodatne garancije" za određenu količinu Note 3 telefona, gde su korisnici mogli besplatno da zamene polomljen ekran u prvoj godini korišćenja.

                 

                Svakako, ovo su vidovi promocije koje nude proizvođači sa ciljem da istaknu neki svoj model i ponude nešto više, i iza kojih postoji neka biznis logika - nekad se ispostavi kao dobra za proizvođače, nekad kao loša, ali u svakom slučaju za krajnjeg korisnika odlična.

                 

                Na Aleksinu žalost, model Honor 8 nema ovakvu promociju i za njega važi standardna garancija, koja ne pokriva fizička oštećenja...

                4 od 4 smatraju da je ovo korisno
                • 13. Re: Honor 8 hitno!

                 Što je najgore, postojala je donedavno garancija Huawei-ja na najbolje modele koja bi pokrivala ovakve probleme, i to je bila bez ikakve doplate, sjajna stvar. Nažalost, više je nema

                 • 14. Re: Honor 8 hitno!

                  To što ima samo u 30 zemalja sveta,ne znači da ne možeš da uzmeš ako živiš u Srbiji

                   

                  Ovo za Huawei već nisam znao.Odlična akcija ako mene pitate.

                   

                  "Kinezi" kidaju 1+,Huawei,Xiaomi...