2 odgovora Najnoviji odgovor dana 14.03.2017. 02.26 napisao/la je miodrag

  Punomoćje u vezi sa garancijom

   Postovani,

    

   Potrebna mi je informacija vezana za ostvarivanje garancije na mobilne telefone.

    

   Planiram da kupim telefon koji je uzet iz Telenora preko nekog paketa. Vlasnik tog paketa je 3. lice. Da li ja moram da imam neku punomoc ( overenu ? ), ukoliko se nesto desi telefonu mogu da ga ja licno posaljem na servis i zaprimim nakon servisa?

    

   Sem fiskalnog racuna sta jos moram da prilozim uz telefon ako ga saljem na servis?

    

    

   Unapred zahvalan!

    • 1. Re: Pitanje vezano za garanciju
     drdekzar

     Postoji vise opcija, najbolje bi bilo da imas overeno punomocje/kupopoprodajni ugovor u sudu od kupca koji je sklopio Ugovor sa Telenorom.

     Ako to nije moguce onda u slucaju kvara mozes sam odneti u Servis telefon sa racunom i garancijom, u slucaju popravke ti vracaju telefon ali ako dodje do zamene tu nastaje problem.Dobijas potvrdu o nemogucnosti popravke i sa njom ides u Telenor po nov uredjaj.Sa tom potvrdom samo vlasnik ugovora moze da dobije nov telefon, ti mozes da ga dobijes samo ako imas punomocje/kupopoprodajni ugovor overen u sudu.

     Obavezno prilikom kupovine trazi garanciju i kopiju Ugovora, na njoj pise broj telefona na koji je uzet telefona pa u slucaju problema mozes da pozoves vlasnika.

     2 od 2 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Pitanje vezano za garanciju
      miodrag

      ZdravoNikola,

       

      Ukoliko nisi vlasnik ugovora uz koji je kupljen uređaj garantno pravo uglavnom možeš da ostvariš u ovlašćenom servisu uz dokaz o kupovini (garantni list i fiskalni račun ili kopija ugovora), u Srbiji ili za neke brendove čak i u inostranstvu. Međutim, ako je kvar takav da ne može da se otkloni popravkom (npr. nema rezervnog dela na stanju servisa ili je proizvođač definisao da se takav kvar ne rešava popravkom nego zamenom uređaja), U tom slučaju servis izdaje potvrdu sa kojom treba da odeš u Telenor prodavnicu gde je kupljen uređaj da bi uradio zamenu uređaja.

       

      E tu dolazi do problema, jer se izdavanje uređaja za zamenu tretira kao izmena ugovora, što treba da bude propraćeno potpisivanjem aneksa, koji mora biti potpisan od strane vlasnika ugovora. Dakle, postoji mogućnost da ostaneš bez telefona, a da neko ko je kupio telefon i prodao ga tebi dobije nov (iliti "leba preko pogače").

       

      Ovo može da se "premosti" ovlašćenjem (koje mora biti overeno od strane notara ili suda ako živiš u opštini gde nije određen notar), ali tu i dalje postoje rizici, i to za obe strane.

       

      Pored gore opisanih problema, može da ti se desi da taj neko ko ti proda telefon posle neko vremena prijavi krađu istog. I ma koliko se ti dobro zaštitio ovlašćenjima, policija ti može zakucati na vrata i zapleniti telefon, pa im onda posle objašnjavaj i dokazuj da si ti ustvari kupio taj telefon... Možda ćeš i dokazati, ali možeš li samo zamisliti kako bi se osećao u toj situaciji?

       

      Moje lično mišljenje je da je kupovina telefona na ovaj način samo na prvu loptu ekonomski opravdana, ali da postoji verovatnoća da možeš iskusiti onu staru "Ako ne platiš na mostu, platićeš na ćupriji", pa da te ta odluka košta skuplje.

       

      Suma sumarum, odgovor na tvoje pitanje je - da, možeš da ostvariš garantno pravo, ali uz rizike koje nisu mali, i ja bih te savetovao da telefon nabaviš od ovlašćenog i registrovanog prodavca.

       

      Pozdrav,

      Miodrag

      3 od 3 smatraju da je ovo korisno