4 odgovora Najnoviji odgovor dana 31.08.2017. 00.12 napisao/la je pdzodic

  Na šta se sve odnosi garancija?

   Jer je samo napisano da otprilike ni za sta ne vazi
   Kao mehanicke hemijske i sva ostala ostecenja nastala uzrokuju gubitak garancije?
   Znaci potrosaci imaju granciju na uredjaje dok ne napuste vas lokal?

    • 1. Re: Za sta zapravo vazi 2 godine garancije? Jer je samo napisano da otprilike ni za sta ne vazi?
     hakunamatata

     Važi za software i hardware, ali za kvarove, ne za fizička oštećenja. Na primer ako poliješ telefon vodom, ili ako ga razbiješ, neće ti biti priznata garancija.   Što je i logično

     2 od 2 smatraju da je ovo korisno
     • 2. Re: Za sta zapravo vazi 2 godine garancije? Jer je samo napisano da otprilike ni za sta ne vazi?
      zlatkoovcina

      Hajde ovako - ako se telefon ponasa drugacije od reklamiranog i predvidjenog, a za to nisu krivi nikakvi spoljni faktori - onda imas pravo na garanciju. (ispada iz mreze, ne radi vibracija, ne radi wi-fi, gasi se, pregreva se, trosi se baterija daleko brze nego sto bi smela, ne radi kamera...bilo sta tog tipa)

      Ako je bilo sta od spoljnih faktora uticalo na to da telefon ne radi kako je predvidjeno (bilo kakvo ostecenje koje je nastalo delovanjem bilo kakvog spoljnog faktora-prosipanje, padanje, razbijanje...) u tom slucaju ti garancija ne vazi.

      Na to treba imati u vidu da, ako si telefon porucio online ili telefonom, tj bez licnog odlaska u poslovnicu i preuzimanja telefona, imas dve nedelje rok u kome mozes da se predomislis i vratis uredjaj, uz obavezu da aparat nema fizickih ostecenja...

      E sada...operater, po defaultu, nece previse verovati tebi i tvojim recima, iz tog razloga postoje ovlasceni servisi, kojima je posao da procene kakav je kvar, kako je do njega doslo, da li se moze otkloniti, ili se aparat mora menjati, tako da ako na nekoga treba da budemo kivni zbog reklamacija i ne prihvatanja istih, onda su to ovlasceni servisi.

      To je ukratko.

      2 od 2 smatraju da je ovo korisno
      • 3. Re: Za sta zapravo vazi 2 godine garancije? Jer je samo napisano da otprilike ni za sta ne vazi?
       miodrag

       Garancija kao pojam znači da onaj ko je izdaje garantuje da ćeš moći da koristiš taj proizvod u trajanju koliko je definisano isto (uglavnom je to 2 godine kod telefona), pod uslovom da se pridržavaš uslova koji su navedeni u njoj.

        

       Dosta ljudi garanciju smatra kao neki papir koji garantuje da se proizvod neće pokvariti, što je pogrešno, jer je poenta garancije da se obezbedi popravka i dovođenje u ispravno stanje proizvoda u slučaju da pokaže neki defekt tokom korišćenja u definisanim okvirima. Logika - kada bi proizvođač mogao da napravi proizvod koji neće da se kvari - servis kao entitet ne bi postojao nigde u svetu, jer se ništa ne bi kvarilo, pa bi samim tim uštedeli na postprodajnoj podršci (da, obezbeđivanje rezervnih delova, alata, obuka, logistike i sl. poprilično košta).

        

       Pored vremenske odrednice u garanciji svaki proizvod ima i druge vrste "ograničenja" u trajanju. Negde je to lako merljivo i pominje se u garanciji (npr. na nov auto dobiješ garanciju od 100.000 km, na DSLR fotoaparat ti daju garanciju da će zavesica moći da izdrži najmanje 500.000 škljoceva...), a negde to nije lako merljivo pa se, iako postoje ograničenja, ne pominje u garanciji (npr. ne možeš ograničiti nekoga koliko puta će oprati, ili još gore obući pantalone a da se ne odšiju, ili koliko puta će kliknuti kompjuterskim mišem...). Činjenica da ovo nije pomenuto u garanciji i da ne može da se izmeri uglavnom ide na korist "potrošača", jer se (ako je uređaj u drugom okviru garancije) prihvata reklamacije iako je svestan da je ista verovatno nastala usled korišćenja proizvoda, tj uređaja preko projektovane mere.

        

       Današnji mobilni telefoni su dosta specifični u pogledu garancije, u smislu da je njihova upotreba odavno prevazišla svrhu samog telefona - niko više mobilni telefon ne koristi samo za razgovore, već se, za ironiju, najmanje koristi za razgovore, a koristi za mnoge druge stvari (slušanje muzike, navigaciju, fotografisanje, surfovanje internetom, za budilnik, dopisivanje, kalendar, mejlove, bankarske usluge, prevođenje...). Samim tim se dosta intenzivnije i koristi, i logično - brže "troši" (ovo je apropo čestih komentara da današnji telefoni nisu više kvalitetni kao što su nekada bili), ali proizvođači ovakva ograničenja ne postavljaju kao uslov za garanciju jer im je važno zadovoljstvo korisnika.

        

       Drugim rečima, iako uslovi garancije deluju restriktivno (traje 2 godine, ne sme da trpi mehaničke ili hemijske uticaje i sl.), tehnički bi moglo da bude mnogo restriktivnije - npr. "možeš da pritisneš dugme za otključavanje 40.000 puta"; "možeš da okineš 50.000 fotografija" ili "možeš da pričaš 20.000 minuta" (što je, recimo, ranije i bilo ograničenje u garanciji).

        

       Ja se, bogami, lepo raspisao na ovu temu. Iako mogu još puno puno da pišem ovde ću stati (ali iščekujem neko pitanjce koje će me navesti da se ponovo rasplinem )

        

       Pozdrav,
       Miodrag

       4 od 4 smatraju da je ovo korisno
       • 4. Re: Za sta zapravo vazi 2 godine garancije? Jer je samo napisano da otprilike ni za sta ne vazi?
        pdzodic

        Garancija je vrsta osiguranja od kvara, koji moze da se desi ali i ne mora. Zato se ukalkulise rizik u cenu.

         

        U inostranstvu postoji i osiguranje mobilnih telefona, sto je kod nas skoro krenulo.

         

        Zaista, tesko je zamisliti da nikad ne padne uredjaj na pod, jer se koristi dugo u toku dana/noci. Zato bi operater

        za garanciju trebao da ima dve opcije:

        1) standardna garancija od 2 godine - softver i hardver bez fizičkih ostecenja i polivanja vodom

        2) "Prosirena" standardna garancija - obuhvata pored standardne garancije i osiguranje uređaja od ostecenja vodom,

        fizickih ostecenja i krađe. Slicna varijanta postoji kod nas i placa se dodatno osiguravajucoj kuci Triglav.

        (Evo primera Triglav Osiguranje )

         

        Moj cilj nije reklamiranje osiguranja, vec kao korisnik smatram da bi Telenor mogao da pruzi "Prosirenu" standardnu

        garanciju svojim korisnicima, koji su pazarili novog mobilnog ljubimca To bi se dodatno naplacivalo i to bi bilo ekstra,

        ne samo za prodaju, vec bi podiglo nivo zadovoljstva korisnika

         

        Eto mog predloga pa pozivam Telenor da razmotri, na obostrano zadovoljstvo

         

        Pozz