14 odgovora Najnoviji odgovor dana 12.01.2018. 14.51 napisao/la je thestefaneli

  Ucesce

   Tesla 6.3 je na sajtu 1 din uz Play+20 postpaid paket, a kada sam otisao u prodavnicu, trazili su mi ucesce od 5760 dinara, uz smanjenu mesecnu ratu/pretplatu umesto 1800 na 1611 dinara. Kako i zasto na sajtu nigde ne pise nista o ucescu? Pretpostavljam da je to ucesce kao cena telefona, a ukoliko jeste, opet se vracam na prethodno pitanje..

    • 1. Re: Ucesce
     hakunamatata

     Pozdrav,
     Prilikom uzimanja uređaja radi se i provera u kreditnom birou. Verovatno ti je sistem iz tog razloga tražio učešće.

     • 2. Re: Ucesce

      Sta to konkretno znaci?

      • 3. Re: Ucesce
       hakunamatata

       To znači da je sistem procenio da bi ti pretplata od 1800 RSD bila velika za plaćanje, a da je 1661 ok. Nekada su ove cifre veće, a nekada manje, u zavisnosti od osobe do osobe i rezultata provere kreditnog biroa. Obično starim korisnicima koji su ispunjavali obaveze na vreme, sistem ne traži učešće ni za dosta skuplje telefone.

       • 4. Re: Ucesce

        Dakle svaki novi korisnik, ukljucujuci i sebe u ovom slucaju, bez obzira na cenu paketa koji uzima, mora da plati ucesce? Ukoliko sam vec "kreditno nesposoban" da izmirujem ratu koja je  za ~189 rsd veca od ponudjene, tj sistemske zadate. I ukoliko dam ucesce, dvogodisnja ugovorna obaveza ispada skuplja za 2000 rsd u odnosu na paket koji zelim da uzmem (bez ucesca). Odakle meni onda toliko novca da izmirim tu skuplju verziju koju je sistem zadao, ukoliko sam kreditno nesposoban da placam mesecnu ratu koja je nepunih 1800 rsd bez ucesca. Nije mi jasno

        • 5. Re: Ucesce
         hakunamatata

         Ne svaki korisnik, već samo oni kojima sistem na osnovu kreditnog biroa traži učešće. Razlika je malo veća od 1.000,00 RSD na period od 2 godine.

         • 6. Re: Ucesce
          import_this

          Kad kažete "kreditni biro" mislite na proveru u Kreditnom birou Udruženja banaka Srbije?

          • 7. Re: Ucesce

           Zasto bih na kraju i placao tu razliku, ukoliko je sistem vec procenio da nisam u stanju da izmirim standardnu mesecnu pretplatu, te me je 'povlastio' da placam manju ratu, a pritom uz ucesce, na kraju ispadne skuplje nego kada bi mi rata bila standardna, a ne smanjena?

            

           Bez ucesca - 1785 rsd x 24 meseca + 1 rsd = 42841 rsd

           Sa ucescem - 1661 rsd x 24 meseca + 5760 rsd ucesce = 45624 din

            

           Razlika je 2783 rsd. Kakva je to onda povlastica? Dakle ne bih imao da izmirim dvogodisnji ugovor po standardnom osnovu, vec bih imao za skuplju varijantu, tacnije nizu mesecnu ratu na isti vremenski period uz ucesce, sudeci po Vasem sistemu..

           • 8. Re: Ucesce
            hakunamatata

            Stefan Milivojević radi u shopu pa može da ti odgovori na to pitanje

            • 9. Re: Ucesce

             Tako bi trebalo, sudeci po guglu, jer stvarno ne znam sta je kreditni biro. Nikakav kredit u zivotu nisam podizao, a kamoli bilo gde duzan. Ne znam na kom osnovu sistem moze da utvrdi da li sam sposoban da platim odredjenu mesecnu ratu ili ne..

             • 10. Re: Ucesce
              thestefaneli

              Darko,

               

              za svakog novog korisnika se vrši provera kreditnog biroa. To znači da sistem proverava tebe i tvoju solventnost. Ukoliko bi uzeo telefon na rate, uslov za sklapanje ugovora na tvoje ime je da daš iznos od 5.760 dinara kako si pomenuo, za telefon. To znači da bi ti si rata automatski smanjila sa 600 dinara na 360. Pored rate plaćao bi i neku pretplatu, a najniža je 1.257 dinara uz paket Play+ 20. Dakle, na kraju bi plaćao 1.616 dinara zbirno i jedno i drugo.

               

              Iznos učešća za nove ugovore varira od osobe do osobe, jer mnogo faktora utiču na to.

              2 od 2 smatraju da je ovo korisno
              • 11. Re: Ucesce

               Zamolila bih Katarina S da mi uzvrati pracenje, da bih mogla poruku da joj posaljem.

               • 12. Re: Ucesce
                katarina.s

                Zapratila sam te :) Očekujem poruku.

                • 13. Re: Ucesce

                 Stefane,

                  

                 To za kreditni biro, sve je to meni jasno, posto sam dugogodisnji korisnik kod drugog provajdera, ali hvala na informaciji svakako

                 No, ti si mi odgovorio isto to sto sam ja napisao, samo si preformulisao, a na pravo, najbitnije pitanje niko ne odgovara..

                  

                 Citiram:

                 Zasto bih na kraju i placao tu razliku, ukoliko je sistem vec procenio da nisam u stanju da izmirim standardnu mesecnu pretplatu, te me je 'povlastio' da placam manju ratu, a pritom uz ucesce, na kraju ispadne SKUPLJE nego kada bi mi rata bila standardna, a ne smanjena?

                  

                 Bez ucesca - 1785 rsd x 24 meseca + 1 rsd = 42841 rsd

                 Sa ucescem - 1661 rsd x 24 meseca + 5760 rsd ucesce = 45624 din

                  

                 Razlika je 2783 rsd. Kakva je to onda povlastica? Dakle ne bih imao da izmirim dvogodisnji ugovor po standardnom osnovu, vec bih imao za skuplju varijantu, tacnije nizu mesecnu ratu na isti vremenski period uz ucesce, sudeci po Vasem sistemu..

                  

                 Zanima me ta razlika od 2783 rsd, zasto je skuplje u odnosu na standardni paket (za osobe koje su solventne)?

                 • 14. Re: Ucesce
                  thestefaneli

                  Darko,

                   

                  izgleda da nisi razumeo najbolje princip naplate.

                   

                  Kod nas postoje 2 tipa ugovora sa telefonom. Uzimanje telefona na rate i standardna ponuda. Ono o čemu ja pričam, a i provera koja je vršena u poslovnici je ova prva, odnosno na rate. U sklopu nje bi plaćao aparat 360 dinara, a pretplatu 1.257, odnosno sve zbirno 1.616, na dve godine.

                   

                  U drugoj varijanti, odnosno standardnom ponudom, gde je telefon za 1 dinar, uslov je najverovatnije 3 ili 4 pretplate unapred. To već ne mogu ja da ti kažem ovako, već mora ponovo da se radi provera na osnovu svih tvojih ličnih podataka, a da pritom naglasiš da želiš da znaš koje je učešće za standardnu ponudu. Na ovaj način bi dobio telefon za dinar, ali bi bio uslovljen plaćanjem nekoliko pretplata unapred. Primera radi, ako su 4 pretplate u pitanju, dao bi u startu 4*1795 dinara, odnosno 7.180, prilikom čega bi narednih 8 meseci plaćao upola manje, a 897.5 dinara.

                   

                  Matematički, prvom ponudom ti je trošak na dve godine 44.544 dinara, a drugom 43.080. Razlika je 1.464 dinara.

                   

                  Ti biraš na koji način želiš da sklopiš ugovor. Prednost u prvoj varijanti kada telefon ide na rate, je ta što u bilo kom trenutku možeš da isplatiš telefon, odnosno preostali broj rata, prilikom čega gubiš ugovornu obavezu.