5 odgovora Najnoviji odgovor dana 05.10.2018. 22.37 napisao/la je kiza

  Port forwarding na kucnom internetu?

  milosrd

   Pokusavam da aktiviram port forwarding na svom Telenor 4G kucnom modemu ali ne uspeva mi da se spojim na ssh svog racunara van Telenor mreze.

   Otisao sam standardno u admin podesavanja za modem i podesio pravilno ciljni racunar i port ali spajanje mi radi samo unutar Telenor mreze tako sto ukucam modem WAN adresu, kada probam sa public IP adresom to ne radi.

    

   Da li je korisnicima 4G interneta omoguceno da pristupaju svojoj mrezi preko port forwardinga uz koriscenje dinamicke IP adrese koju modem dobije prilikom spajanja na internet?

    • 1. Re: Port forwarding na kucnom internetu?
     thestefaneli

     Miloše,

      

     otvaranje portova na Telenor kućnom internetu nije omogućeno.

     • 2. Re: Port forwarding na kucnom internetu?
      milosrd

      Da li postoji neki tehnicki razlog za ovakvo ogranicenje ili je ono samo finansijske prirode?

      • 3. Re: Port forwarding na kucnom internetu?
       milankragujevic

       Postoji tehnički razlog. Skoro svi internet provajderi, dakle mts (bilo mobilni broadband ili xDSL/GPON), SBB, Vip, Telenor, razni bežični provajderi npr. MadNet, vrše ono što se naziva CGNAT, odnosno Carrier Grade Network Address Translation. Klasičan NAT je funkcionisao kada je bilo manje korisnika interneta, gde se svakom modemu dodeli javna dinamička IP adresa. Međutim, kako su sve postojeće IPv4 adrese prodate, i nije moguće "kupiti" "još" jer ne postoji, odnosno broj IP adresa u 32 bitnom broju (X.X.X.X) je 4,294,967,296, što je iskorišćeno. Provajderi su u skorijih par godina počeli da uvode CGNAT, odnosno da modemu dodele privatnu IP adresu (počinje sa 100.x.x.x ili 10.x.x.x, što su privatni adresni prostori), i samo unutar mreže operatera drugi korisnici mogu da "vide" te IP adrese. Sistem operatera dalje rutira zahteve poslate sa računara preko modema i mnogobrojnih internih rutera (može se videti spisak prođenih destinacija komandom traceroute/tracert na windows, posle koje sledi ciljna IP adresa), i na kraju se onda paketi više korisnika šalju na javni internet sa jedne IP adrese. Sistem beleži u memoriji koja privatna ip adresa se povezala na koju javnu i preko kog port-a, te može da odgovor udaljenog servera da prosledi tačnom modemu, a modem dalje iz svoje memorije vadi vezu Javni IP:port sa privatnim IP-jem (192.168.8.x npr), i to prosleđuje računaru. Samim tim je nemoguće da se bilo šta konektuje na računar ako računar nije zatražio nešto unapred, odnosno računar samo može dobiti odogovor na neki zahtev, ne da sam prima zahteve i da on šalje odgovore.

        

       Ovo je inače neophodno kako bi provajderi mogli da pruže uslugu po niskoj ceni i omoguće svim korisnicima neko baseline odgovarajuće iskustvo prilikom korišćenja usluge, odnosno da spreče stvaranje nepoželjnih smetnji drugim korisnicima.

        

       Ako želite javnu IP adresu, morate da kupite business internet konekciju, gde se cena kreće oko 1000 din mesečno za 1 Mbps, ili da nađete provajdera koji nudi statičku javnu IP adresu (moguće samo na DSL i WISP pristupnim tehnologijama), što obično košta oko 600-1000 din mesečno po IP adresi. Naravno, to nije moguće sa 4G internetom.

        

       Nadam se da sam odgovorio na Vaše pitanje.

       • 4. Re: Port forwarding na kucnom internetu?
        import_this

        Može par objašnjenja?

         

        Kako je funkcionisao NAT kad je korisnik imao javnu IP adresu? Koja adresa se "natovala" u koju?

         

        Kako se rutira saobraćaj preko modema?

         

        Zašto i kako IP adresa zavisi od pristupne tehnologije?

         

        Hvala!

        • 5. Re: Port forwarding na kucnom internetu?
         kiza

         >i samo unutar mreže operatera drugi korisnici mogu da "vide" te IP adrese<

          

         Meni čak ni ovo ne funkcioniše. Imate u temi Telenor Home internet i IP kamera moj problem. Znači, kada bih mogao sa Telenor mobilnog interneta da pristupim kameri koja je na Telenor Home internetu, bio bih veoma zadovoljan. Samo još da mi neko kaže kako