6 odgovora Najnoviji odgovor dana 20.01.2019. 09.46 napisao/la je balun

  Mikrotik lhg lte

  machak

   pozdrav,da li mogu vasu karticu ubaciti u antenu tacnije mikrotik lhg lte ,da bi dobio stabilniju vezu i bolji prijem signala ,postoji opticka vidljivost izmedju mene i vase bazne stanice udaljenost oko 8km!

   antena je jacine 17db na otvorenom na mojoj lokaciji signal 4g mreze 80%

   Unapred Zahvalan!

    • 1. Re: Mikrotik lhg lte
     balun

     Darko, interesantan uređaj, sigurno da se SIM može u njega ubaciti-koristiti treba da bude miniSIM. jedini nedostatak je cena preporučena $159 !

     Ako jačina signala nije maksimalna, tada se dodavanjem štap antene koju je na početku davao Telenor (istina uz zahtev jedan kom.,a ima mesta za dva)  ili dodavanjem spoljnje antene za Huawei, sa većim pojačanjem može signal dovesti do maksimalne jačine.

     Interesuje me koje su ti brzine trenutno u proseku ?

     • 2. Re: Mikrotik lhg lte
      machak

      Pozdrav ,brzina protoka na mojoj lokaciji sa telefonom  je 22/18  ping 19ms na otvorenom ,antenu lhg lte vec sam kupio ,posto trenutno nisam u srb cim budem bio montiram i probam  mislim da cu ostvariti inzvanredne rezultate!  Zna li neko gde se nalaze bazne stanice da znam gde antenu okrenuti  ?

      • 3. Re: Mikrotik lhg lte
       balun

       Hi Darko, kupio si moćan uređaj , međutim , malo si požurio !

       Prvo, trebao si da kupiš Telenor kućni internet 150 , zbog sledećeg :

       Ukoliko odabereš zaključenje ugovora bez kupovine uređaja, mesečna pretplata za Telenor kućni internet 150 iznosi 1.599 RSD (sa PDV-om). Za zaključenje ugovora uz kupovinu rutera ostvaruješ pravo na popust na pretplatu, tako da mesečna pretplata iznosi 974 RSD (sa PDV-om), uz plaćanje mesečne rate za ruter u iznosu od 625 RSD (sa PDV-om).

       Što znači da će ti svakako mesečni trošak biti 1.599RSD (mada bi Telenor mogao ponuditi bez uređaja sa ugovornom obavezom za 974RSD ! Zvanično ne nude, treba ih pitati a ako prihvate to je super.)

       Nakon toga si trebao da ga koristiš, pa da sa tim uređajem izvršiš merenje. U slučaju da signal nije max jačine, tada pomaže priključenje štap antena na Huawei ruter ili dodavanje spoljne antene da bi se dobio signal max jačine. Spoljnje antene sa velikim pojačanjem se mogu nabaviti na e-bay u

       po prihvatljivim cenama.

       Drugo, Mikro Tik i Telenorov Huawei su LTE uređaji Category 4 sa teoretskim brzinama 150/50Mbps.

       Recimo, Huawei E5186s-22 je LTE Cat 6 300/50Mbps, Huawei B2338-168 LTE Cat12 450/50

        

       Da još nešto dodam, pošto ti uz Mikro Tik LHG LTE treba I svič ili ruter sa WiFi, svakako uzmi Telenor kućni internet 150 jer taj Huawei 315 ima I WiFi, ima 4 eternet porta od kojij jedan može biti WAN port, tj. u njega utakneš izlaz iz MT LHG LTE

        

       Na kraju Darko, veoma sam znatiželjan kakve rezultate merenja ćeš da postigneš , jedva čekam da napišeš-podeliš rezultate !!!

       • 4. Re: Mikrotik lhg lte
        machak

        Pozdrav Svima ,evo ovako namontirao sam antenu lhg lte 4g i u njoj ubacio telenor sim karticu za internet pripejd,znaci nikakva podesavanja antene nista ,ubacis povezes sacekas minut radi ,na mojoj lokaciji gde je signal na izmaku sa ovom usmerenom antenom ping26   21/21   sada koje su maksimalne brzine ovog paketa stvarno nebih znao ,ali ja sam stvarno ovim zadovoljan ,sledeci korak mi je pravac telenor i paket kucni internet 150gb  ,sa ovim protokom i uz koriscenje interneta 3 clana  tj tri telefona i jedan pc   za dva dana 3gb  ali bez ustrucavanja na netu sve radi extra, U svakom slucaju probacu isto ovo sa telenor ruter i meriti brzinu ,do tada veliki Pozdrav !

        • 5. Re: Mikrotik lhg lte
         balun

         Darko, radujem se montaži uređaja I postignutim rezultatima !

         Izmerene vrednosti su sasvim Ok, s obzirom da si naveo da je jačina signala minimalna. Na mojoj lokaciji gde postoji optička vidljivost ka anteni, a udaljenost je cca1.500m prosečni rezultati merenja su ping 45 40/28Mbs mereno sa Huawei ruterom sa maksimalnom jačinom signala prema indikatoru. Mislim da je Mikro Tik LHG LTE odlično ispunio svoj zadatak s obzirom na predhodno navedenu razdaljinu. Veoma će biti interesantno uporediti rezultate sa Huawei ruterom. Mislim i na jačinu signala kao i na izmerene vrednosti. Veće vrednosti prenosa nisu postignute (ili neće biti) jer oba uređaja pripadaju cat.4 kojima je teoretska maksimalna brzina 150/50Mbs. Najverovatnije da su uređaji cat.6 (300/50Mbs) mogli bi povući veči protok, a da su još veće cat. , mogli bi i isporučiti veći protok.

         Isto je provereno sa mobilnim MS Lumia 640xl cat.4 i sa Nokia 7Plus cat.6 !

          

         Svakako sam i dalje zainteresovan za rezultate merenja i sa Huawei uređajem, te isto očekujem rezultate !

          

         Huawei ruter će ti dobro doći prvenstveno da u njega preko WAN porta uvedeš Mikro Tik i dobiješ dobre mogućnosti podešavanja parametara, kao i za deljenje pritupa.

         Nadam se da ti nikada neće zatrebati kao backup uređaj !!!

          

         NEMOJ da zaboraviš da tražiš pripadajuću eksternu antenu !!! (daje se 1kom. , zamoli ih za još jednu ... moža uspe )

         • 6. Re: Mikrotik lhg lte
          balun

          Darko,

          I dalje sam zaintersovan da čujem koje novosti imaš !